Hur tjänar guldhandlarna pengar?

nya poster

Det finns en hel del guldhandlare – eller rättare sagt guldköpare – på marknaden idag. Så många att man undrar hur de kan gå runt, och varför det finns en så stor andrahandsmarknad för guld just nu.
Antagligen har det inte undgått någon att guldpriset har stigit kraftigt under de senaste åren. Skälen till det är framförallt finanskrisen och centralbankernas stimulansåtgärder, men desto mer intressant är att den ökade efterfrågan gjort det ekonomiskt gångbart att återvinna privata guldföremål.


Alla typer av guld köps in, från guldtackor i 24 karat till gamla tandfyllningar. För köparen är det mindre viktigt eftersom allt guld som köps in smälts ner och säljs vidare, och det är förstås där vinsten tas ut.


I båda leden beror värdet på guldet helt och hållet på det faktiska guldinnehållet, d.v.s. nettovikten i rent guld. 24 karat är rent guld och alla de övriga guldhalterna är delar av 24, exempelvis 18 karat som till 18/24 = 75 % består av guld.


Att köparen betalar mindre för lägre karathalter är alltså helt i sin ordning, men ofta får man även proportionerligt mindre betalt för de lägre guldhalterna. Det gäller i stort sett hela branschen och är svårt för säljaren att undvika.


Genom att köpa in privatpersoners guld billigt och sälja det vidare lite mindre billigt har guldbranschen kunnat växa till sig, men allt är inte guld och gröna skogar (i alla fall inte gröna skogar). Som i alla andra branscher som går bra har det tillkommit många aktörer och priserna har pressats åt uppåt (d.v.s. åt fel håll för köparna). Precis som elektronikhandlarna måste de tillfredsställa en allt mer mättad marknad.


Värt att tänka på för dig som säljer
Guldköparbranschen har varit rätt bra på att självsanera, så jämfört med i början behöver man inte vara speciellt orolig för bli av med både guld och pengar. Trots det bör man inte vända sig till precis vilket företag som helst utan att kolla upp ryktet.


Marknadspriset på guld är viktigt att tänka på. Det varierar från dag till dag och från en månad till en annan kan priset vara betydligt högre eller lägre. Guldhandlarna anpassar sig oftast efter det här priset, men variationer kan förekomma.


Tänk på att du kommer att få sämre betalt för guld med låg karathalt oavsett vilken handlare du vänder dig till. Den högsta karathalten är 24 karat och den lägsta som en köpare är intresserad av är 8 karat. Av det senare är bara en tredjedel guld.

Previous
Försöka korrigera synfel
Next
Tips om leksaker

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *