Släpp kontrollen över dina barn

nya poster

Att vara förälder innebär att man har ett ansvar över ett annat liv och detta är ofta något som följer med livet ut. Det vi menar här är att det kan vara svårt att släppa kontrollen och att det kan vara svårt att se sina barn växa upp; man vill liksom inte inse det faktum att barnen blir äldre, tar studenten, blir redo att flytta hemifrån och – helt enkelt – blir vuxna. Speciellt svårt kan detta vara då det handlar om barn som befinner sig i gränslandet mellan att vara just barn och där de närmar sig vuxenlivet; vi menar här således tonåringar. Ser man till en generell tonåring så handlar mycket om att denne känner sig vuxen och som börjar ha rätt till sitt eget privatliv; men som fortfarande inte klarar sig helt på egen hand utan då och då (oftare än de vill inse…) behöver hjälp av sina föräldrar.

Som förälder kan just denna ålder vara svårast att hantera; man känner sig oönskad och man känner att barnet inte längre – i samma omfattning – har behov av ens hjälp. Man vill – men får inte – ge sitt barn den närhet man är van att ge och man måste låta tonåringen få testa sig fram på egen hand; med allt vad det innebär. En svår situation där det inte finns några klara lösningar eller tips men om man är husägare så kan det finnas ett litet knep som både gör att man har kontrollen men där tonåringen ändå får leva sitt eget liv.

Låt det ske stegvis

Att vi här vänder oss just till husägare beror på att tipset handlar om att man bygger ett fristående uterum där tonåringen kan bo. Låter detta trångt och kärlekslöst? Det är det inte; ett uterum kanske förr om åren sågs som ett slags rum för förvaring men i och med att man numera får bygga detta upp til 25 m2 så är detta ett perfekt sätt att låta sin tonåring få sin fristad och där man själv som förälder ändå sitter kvar i förarsätet, har full koll, sköter tvätt och serverar middag.

Ett uterum kan här alltså fungera som en slags sluss där tonåringen och en förälder vänjer sig vid att vara ifrån varandra och som gör att en stundande flytt hemifrån blir enklare. Här gäller det dock att man inte ser ett uterum som en bostad där denne tonåring får göra exakt vad den behagar- och vill – nej, det handlar fortfarande om frihet under ansvar och där man själv bestämmer.

Det är viktigt att komma ihåg och göra klart för tonåringen om man nu ger hen denna möjlighet att testa sina vingar. Kom ihåg att isolera och dra både vatten- och el bara – först då fungerar ett uterum som en bostad även under de kalla månaderna på året. Är man orolig för det stilmässiga kan man alltid bygga uterummet i samma stil som huset.

Previous
Flyttstädning är billigt i Örebro
Next
Lägg upp din tid på ett bättre sätt i Stockholm

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *